Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V ukrajinskom meste pri Černobyli protestovali proti ruskej okupácii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V meste Slavutyč žijú členovia personálu, ktorý predtým prevádzkoval jadrovú elektráreň v Černobyli a v súčasnosti dohliada na odstavené zariadenie, pripomína DPA.

Kyjev 26. marca (TASR) - Obyvatelia mesta Slavutyč blízko bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ na Ukrajine protestovali v sobotu proti ruskej okupácii. Informovala o tom agentúra DPA.

Demonštranti rozvinuli veľkú ukrajinskú vlajku, pričom skandovali "Slavutyč je Ukrajina" a "Sláva Ukrajine". Vojenská správa Kyjevskej oblasti uviedla, že ruskí vojaci s cieľom rozohnať protestujúcich ľudí strieľala do vzduchu.

V meste Slavutyč žijú členovia personálu, ktorý predtým prevádzkoval jadrovú elektráreň v Černobyli a v súčasnosti dohliada na odstavené zariadenie, pripomína DPA. Uzavretá zóna v okolí černobylskej elektrárne je obsadená ruskými jednotkami od prvého dňa vojny.

Ruské sily teraz prenikli aj do mesta Slavutyč a obsadili tamojšiu nemocnicu, napísal na sociálnej sieti Telegram šéf vojenskej správy Kyjevskej oblasti Oleksandr Pavljuk.

K proukrajinským demonštráciám dochádza aj v ruskými jednotkami obsadených mestách na juhu Ukrajiny, pripomína DPA.

Pre hlavné mesto Kyjev vyhlásil tamojší starosta Vitalij Kličko opäť zákaz vychádzania; má začať platiť od soboty 20.00 h a potrvá do pondelka siedmej hodiny ráno.

Na sobotu bolo medzitým zriadených desať humanitárnych koridorov na umožnenie úteku civilistov z oblastí, kde prebiehajú mimoriadne ťažké boje. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v Kyjeve. Humanitárne koridory sa nachádzajú v okolí metropoly Kyjev a v Luhanskej oblasti na východe krajiny.

Zo zničeného prístavného mesta Mariupol neprebieha centralizovaná evakuácia autobusmi, povedala podľa agentúry Unian Vereščuková.