Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

V ukrajinskom meste Vovčansk zostalo už len niekoľko stoviek ľudí

Ľudia kráčajú so svojimi vecami na evakuačné miesto okolo budovy, ktorá bola poškodená ruským náletom v obci Vilča pri ukrajinskom meste Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v nedeľu 12. mája 2024. Foto: TASR/AP

Pred začiatkom ruskej invázie vo februári 2022 žilo vo Vovčansku 19.000 ľudí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 13. mája (TASR) - V meste Vovčansk na severovýchode Ukrajiny zostalo už len niekoľko stoviek obyvateľov, informovali miestne úrady. Ukrajinské sily v tejto oblasti vedú ťažké boje s ruskou armádou, informovali v pondelok miestni predstavitelia. TASR píše podľa správy agentúry Reuters.

Pred začiatkom ruskej invázie vo februári 2022 žilo vo Vovčansku 19.000 ľudí. Jeho populácia sa však ešte pred minulotýždňovým obnovením ruskej pozemnej ofenzívy znížila na 2500. V meste odvtedy napokon zostalo len 200-300 ľudí, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Vovčansk sa v uplynulých dňoch dostal do centra pozornosti, keďže Charkovskú aj Doneckú oblasť zachvátili intenzívne boje. Ukrajinskí predstavitelia vyjadrujú obavy, že Vovčansk môže dopadnúť ako ukrajinské mestá Bachmut a Avdijivka, kde si boje a taktika spálenej zeme vynútili ukrajinské ústupy. Ruské sily v súčasnosti postupujú v snahe obkľúčiť mesto z troch smerov.

Ukrajinskí predstavitelia a vojaci uviedli, že zle vybudované opevnenia a pretrvávajúci nedostatok munície umožnili minulý týždeň rozsiahly postup Rusov v tejto oblasti. Podľa ukrajinského monitorovacieho projektu DeepState obsadili Rusi v priebehu dvoch dní územie o rozlohe 106 kilometrov štvorcových a najmenej sedem dedín, z ktorých väčšina sa už vyľudnila.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že jeho sily sa stále zmietajú v bojoch v Charkovskej aj Doneckej oblasti. Predovšetkým k nim dochádza v pohraničí na východe a severovýchode Ukrajiny, kde sa ukrajinskí vojaci v oslabení snažia zadržať ruskú ofenzívu.

Podľa analytikov sa Rusi snažia využiť slabiny Ukrajiny predtým, ako na bojisko v najbližších týždňoch a mesiacoch dorazí nová vojenská pomoc pre Kyjev od USA a jej európskych partnerov.