Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

V Sumskej oblasti pre ruské ostreľovanie nariadili evakuácie

Ruský raketomet TOS-1A Solncepjok, ktorý ukoristil ukrajinský armádny prápor "Da Vinci", strieľa smerom k ruským pozíciám. Foto: TASR/AP

CNN pripomína, že ruské cezhraničné ostreľovanie tam už zapríčinilo rozsiahle škody na majetku aj úmrtia civilného obyvateľstva.

Kyjev 10. júla (TASR) - V Sumskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny úrady nariadili evakuáciu civilistov z lokalít ležiacich bezprostredne pri hraniciach s Ruskom. Dôvodom je pretrvávajúce cezhraničné ostreľovanie, informuje TASR podľa správy stanice CNN.

"Evakuácia obyvateľov Sumskej oblasti z päťkilometrovej (pohraničnej) zóny je nevyhnutnosťou, ktorá sa mala zrealizovať už dávno," uviedol tamojší gubernátor Volodymyr Arťuch.

CNN pripomína, že ruské cezhraničné ostreľovanie tam už zapríčinilo rozsiahle škody na majetku aj úmrtia civilného obyvateľstva.

Rozhodnutie nariadiť evakuáciu bolo prijaté po "dôkladnej analýze" vývoja bojov v okolitých oblastiach, priblížil Arťuch.

Obyvateľov pohraničných regiónov Sumskej oblasti vyzvala ukrajinská armáda na evakuáciu už koncom júna, pripomína CNN. "Sumský smer zostáva najnebezpečnejším v severnej bojovej zóne," varoval vtedy generálporučík Serhij Najev.