Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajina viní ruských hackerov z narušenia brífingu o kyberútokoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Incident je príkladom toho, že kontrola informačného priestoru je jedným z kľúčových aspektov takmer rok trvajúcej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Washington/Kyjev 19. januára (TASR) - Ukrajina tvrdí, že za počítačovým útokom, ktorý v utorok nakrátko narušil tlačovú konferenciu ukrajinskej vlády na tému ruských hackerských hrozieb, sú ruskí počítačoví piráti.

S odvolaním sa na ukrajinskú agentúru pre kybernetickú bezpečnosť o tom v noci na štvrtok na svojom webe informovala americká spravodajská televízia CNN, píše TASR.

Incident je príkladom toho, že kontrola informačného priestoru je jedným z kľúčových aspektov takmer rok trvajúcej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Podľa vyhlásenia ukrajinskej Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií (DSSZZIU) bola za útok pravdepodobne zodpovedná známa hackerská skupina Sandworm, ktorú americké ministerstvo spravodlivosti spája s riaditeľstvom ruskej vojenskej rozviedky.

Práve Sandworm - podľa odborníkov v oblasti kybernetickej bezpečnosti - spôsobil v rokoch 2015 a 2016 na Ukrajine výpadky v dodávkach elektriny a opäť sa o to pokúsil vlani v apríli - dva mesiace po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Podľa analytikov ruskí agenti aj v nasledujúcich mesiacoch pokračovali v útokoch na weby ukrajinských inštitúcií, pričom denne zaznamenáva od päť do 40 silných DDoS útokmi na vysokej úrovni, povedal riaditeľ DSSZZIU Jurij Ščigol.

Celkovo bolo v roku 2022 na Ukrajine zaregistrovaných 2194 kybernetických útokov. Štvrtina z nich bola namierená proti vláde a samosprávam. Medzi najviac napadnuté odvetvia patrí energetika, sektor bezpečnosti a obrany, telekomunikácie a developeri, finančný sektor a logistika.

Okrem toho v decembri systém zaznamenal 170.000 pokusov o zneužitie zraniteľných miest vo vládnych informačných zdrojoch, ktoré chráni DSSZZIU.

Najbežnejšou praxou ruských vojenských hackerov na Ukrajine je posielanie malvéru, ktorý kradne poverenia alebo ničí informačné systémy.

"Na prípravu takýchto útokov hackeri využívajú dôveru verejnosti v bezpečnostný sektor a maskujú sa témami súvisiacimi s ochranou života a zdravia občanov a kritickej infraštruktúry," zhrnul Ščigoľ.