Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina víta iniciatívu zorganizovať summit medzi USA a Ruskom

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR/AP

Veríme, že obaja prezidenti odídu z miestnosti s dohodou o tom, že Rusko stiahne svoje sily z hraníc s Ukrajinou, uviedol Kuleba.

Brusel 21. februára (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba privítal v pondelok iniciatívu usporiadať summit medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Kyjev podľa neho dúfa, že stretnutie by viedlo k tomu, že Moskva stiahne svoje jednotky z hraníc s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vítame túto iniciatívu. Veríme, že každé úsilie zamerané na diplomatické riešenie (krízy) stojí za pokus," povedal Kuleba pred stretnutím s partnermi z EÚ v Bruseli.

"Veríme, že obaja prezidenti odídu z miestnosti s dohodou o tom, že Rusko stiahne svoje sily z hraníc s Ukrajinou," dodal.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v pondelok podľa agentúry AP povedal, že Putin a Biden by sa mohli stretnúť, ak to budú považovať za potrebné. Zároveň však zdôraznil, že "je ešte predčasné hovoriť o konkrétnych plánoch týkajúcich sa usporiadania akéhokoľvek summitu".

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Francúzska prezidentská kancelária v pondelok oznámila, že Biden a Putin sa v zásade dohodli na ďalšom summite. Konať sa však bude môcť len v prípade, ak Moskva nezaútočí na Ukrajinu.



Summit obom lídrom navrhol francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého by sa následne malo konať aj ďalšie, rozšírené vrcholné stretnutie za účasti "relevantných zainteresovaných strán". Témou by mala byť "bezpečnosť a strategická stabilita v Európe", uviedol Elyzejský palác.

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Foto: TASR/AP


Oznámenie dopĺňa, že prípravy na summit sa začnú vo štvrtok na schôdzke ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena a šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorí preberú obsah stretnutia prezidentov.

Biely dom potvrdil, že Biden "v zásade" súhlasí so summitom s Putinom, ak medzitým nedôjde k útoku Ruska na Ukrajinu.

Oznámenia z Paríža a Washingtonu prišli po tom, ako Macron v nedeľu dvakrát telefonoval s Putinom a medzi týmito rozhovormi sa spojil aj s viacerými západnými lídrami vrátane amerického prezidenta Bidena či britského premiéra Borisa Johnsona.

Rusko v oblastiach neďaleko ukrajinských hraníc zhromaždilo podľa západných predstaviteľov okolo 150.000 vojakov, čo vyvolalo obavy z možnej invázie do susednej krajiny. Moskva takéto zámery popiera, žiada však od USA a NATO bezpečnostné záruky vrátane prísľubu, že Ukrajina nikdy nevstúpi do Severoatlantickej aliancie a NATO stiahne svoje vojenské sily z východnej Európy.