Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Vojaci si budú môcť počas stanného práva vziať platené voľno

Vojaci salutujú, keď sa na pohrebe plukovníka Oleksija Teliženka v utorok 18. októbra 2022 v meste Bucha neďaleko Kyjeva hrá ukrajinská štátna hymna. Foto: TASR/AP

V polovici novembra ukrajinský parlament predĺžil stanné právo a mobilizáciu o ďalších 90 dní, do 19. februára 2023.

Kyjev 2. decembra (TASR) - Ukrajinskí vojaci si odteraz budú môcť napriek stále platnému stannému právu vziať platené voľno. Vyplýva to z nového zákona, schváleného vo štvrtok, informuje denník The Guardian odvolávajúc sa na správy ukrajinských médií.

Každý ukrajinský vojak má v súlade s prijatou legislatívou nárok na desať dní plateného voľna ročne.

"Počas osobitého obdobia stanného práva môže byť vojakom poskytnutá časť zo základnej ročnej dovolenky, ako aj voľno z rodinných či iných opodstatnených dôvodov, a to so zachovaním finančnej podpory," uviedol ukrajinský poslanec Jaroslav Železňak v príspevku na platforme Telegram.

Dodal však, že naraz nesmie z určitej kategórie či v niektorej vojenskej jednotke chýbať viac ako 30 percent z celkového počtu vojakov.

Stanné právo a všeobecná mobilizácia vrátane dočasného zákazu vycestovania pre mužov vo veku 18 až 60 rokov boli vyhlásené po začiatku ruskej invázie vo februári a odvtedy boli opakovane predlžované na žiadosť prezidenta Volodymyra Zelenského.

V polovici novembra ukrajinský parlament predĺžil stanné právo a mobilizáciu o ďalších 90 dní, do 19. februára 2023.