Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vstúpi do NATO s pomocou Akčného plánu členstva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pevne podporujeme právo Ukrajiny rozhodovať o svojej vlastnej budúcnosti a smerovaní zahraničnej politiky bez vonkajších zásahov, uvádzajú členovia Aliancie.

Brusel 15. júna (TASR) - Ukrajina sa stane členským štátom NATO s pomocou Akčného plánu členstva (MAP), potvrdili v pondelok na summite v Bruseli lídri členských štátov Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra UNIAN.

Podľa nej sa v komuniké šéfov štátov a vlád 30-člennej Aliancie uvádza: "Opakujeme rozhodnutie prijaté na summite v Bukurešti v roku 2008, že Ukrajina sa stane členom Aliancie s Akčným plánom členstva (MAP) ako neoddeliteľnou súčasťou procesu."

"Pevne podporujeme právo Ukrajiny rozhodovať o svojej vlastnej budúcnosti a smerovaní zahraničnej politiky bez vonkajších zásahov. Ročné národné programy pod vedením Komisie NATO-Ukrajina (NUC) zostávajú mechanizmom, pomocou ktorého Ukrajina pokračuje v reformách týkajúcich sa jej ašpirácie na členstvo v NATO. Ukrajina by mala na dosiahnutie svojho cieľa implementácie zásad a štandardov NATO plne využívať všetky nástroje dostupné v rámci NUC," uvádza sa v komuniké.

V dokumente sa ďalej píše, že úspešnosť rozsiahlych, udržateľných a nezvratných reforiem vrátane boja proti korupcii, podpory inkluzívneho politického procesu a decentralizačnej reformy založenej na demokratických hodnotách, rešpektovaní ľudských práv, menšín a zásad právneho štátu bude mať rozhodujúci význam pri kladení základov pre prosperujúcu a mierovú Ukrajinu. Ďalšie reformy v bezpečnostnom sektore vrátane reformy bezpečnostných služieb Ukrajiny sa považujú za "obzvlášť dôležité".

Agentúra UNIAN pripomenula, že v roku 2008 sa v Bukurešti konal summit NATO, na ktorom Ukrajina a Gruzínsko nedostali pozvánku do MAP, čo je prvý oficiálny krok k tomu, aby sa stali súčasťou Aliancie. Lídri NATO však vtedy uviedli, že obe krajiny sa v budúcnosti stanú členmi Aliancie a že dvere k členstvu v NATO zostávajú otvorené.