Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Výbuch v bani v Donecku má už 33 obetí

Žena si utiera slzy, keď čaká na správy o svojich príbuzných po explózii, ku ktorej došlo v uhoľnej bani Zasiaďko v stredu 4. marca 2015. Foto: TASR/AP

K výbuchu v uhoľnej bani Zasiaďko v proruskými separatistami kontrolovanom meste Doneck došlo v skorých ranných hodinách.

Doneck 4. marca (TASR) - Celkovo 33 baníkov zahynulo pri dnešnom výbuchu v uhoľnej bani vo východoukrajinskom Donecku, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na miestnu administratívu a záchranárov.

K výbuchu v uhoľnej bani Zasiaďko v proruskými separatistami kontrolovanom meste Doneck došlo v skorých ranných hodinách. Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) podľa agentúry AP uviedli, že výbuch nastal v hĺbke viac ako 1000 metrov a v tom čase sa v bani nachádzalo 230 baníkov. Podľa tohto vyhlásenia detonáciu vyvolalo zmiešanie plynu so vzduchom, čo je častá príčina banských nešťastí.



Výberová chronológia ukrajinských banských nešťastí v roku 2014

12. júna - Deväť baníkov zahynulo po výbuchu v ukrajinskej bani. K nešťastiu došlo v noci v meste Kirovske v Doneckej oblasti. Podľa úradov tam však baníci pracovali ilegálne. Všetci baníci zahynuli. V uhoľnej bani došlo k výbuchu plynu - v hĺbke 300 metrov.

11. apríla - Sedem baníkov zahynulo pri výbuchu v uhoľnej bani neďaleko východoukrajinského mesta Doneck. K explózii došlo následkom úniku plynu. V bani Skočinskij pracovalo 1300 metrov pod zemou v čase nešťastia 52 ľudí. Okrem mŕtvych si výbuch vyžiadal aj osem zranených.

18. februára - Sedem ukrajinských baníkov prišlo v noci nadnes o život pri výbuchu metánu v uhoľnej bani v Doneckej oblasti. Ďalších deväť utrpelo zranenia. K výbuchu došlo v bani Severnaja v meste Makejevka približne 15 kilometrov od Donecka. V bani sa v čase nešťastia nachádzalo dovedna 88 robotníkov.
.



Zranený baník z bane Zasiaďko leží v nemocnici 4. marca 2015 v Donecku.
Foto: TASR/AP


Baníci čakajú v miestnosti pred vstupom do bane Zasiaďko, aby pomohlo nájsť telá svojich kolegov v Donecku v stredu 4. marca 2015.
Foto: TASR/AP