Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyhlásila maďarského konzula v Berehove za nežiaducu osobu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Zaslanie nóty o vyhostení maďarského konzula pôsobiaceho v Berehove avizoval ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v stredu.

Kyjev/Budapešť 4. októbra (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok informovalo, že maďarský konzul sídliaci v meste Berehovo v Zakarpatskej oblasti bol vyhlásený za nežiaducu osobu. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform.

Vo vyhlásení ukrajinského rezortu diplomacie sa ďalej píše, že "maďarskému veľvyslancovi na Ukrajine bola doručená nóta s informáciou, že maďarský konzul v Berehove musí v priebehu najbližších 72 hodín opustiť územie Ukrajiny".

Podľa agentúry MTI v nóte odovzdanej maďarskému veľvyslancovi Ernőovi Keskenyovi ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že maďarský diplomat v Berehove vykonával činnosť nezlučiteľnú so svojou funkciou, a preto podľa Viedenského dohovoru o konzulárnych stykoch z roku 1963 musí opustiť Ukrajinu, píše sa vo vyhlásení rezortu. Meno konzula sa však v nóte neuvádza, poznamenala MTI.

Ukrajinské ministerstvo vyjadrilo očakávanie, že maďarská strana sa zdrží "akýchkoľvek nepriateľských krokov vo vzťahu k Ukrajine a jej predstavitelia nebudú porušovať ukrajinské zákony".

Príčinou nového vyostrenia vzťahov medzi Kyjevom a Budapešťou sa stal videozáznam nasnímaný na maďarskom konzuláte v Berehove, ktorý zachytáva, ako tamojší konzul miestnym obyvateľom maďarskej národnosti slávnostne odovzdáva maďarské pasy.

Zaslanie nóty o vyhostení maďarského konzula pôsobiaceho v Berehove avizoval ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v stredu.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó však v ten istý deň počas návštevy Moskvy vyhlásil, že "dôvody na vyhostenie maďarského konzula nenastali".

"Toto (vydávanie maďarských pasov etnickým Maďarom) nie je porušením ani maďarského, ani ukrajinského, ani medzinárodného práva. V diplomatických zastupiteľstvách Maďarska na území Ukrajiny sa všetko deje v súlade so zákonom. Preto nevidím dôvod na stiahnutie konzula z Berehova," vyhlásil Szijjártó.

Maďarský minister upozornil, že ak Kyjev k takémuto kroku predsa len pristúpi, "ja okamžite vyhostím z Maďarska ukrajinského konzula".

Denník Népszava vo štvrtok v tejto súvislosti upozornil, že v prípade vyhostenia maďarského diplomata urobí Budapešť odvetný krok, čím napätie medzi Ukrajinou a Maďarskom môže eskalovať.

Maďarsko už pre sporný ukrajinský školský zákon obmedzujúci práva menšín vetovalo zvolanie oficiálnej schôdzky výboru ministrov obrany NATO-Ukrajina, ktorá sa mala konať 2. októbra, všíma si denník.

Maďarsko v reakcii na krok ukrajinskej diplomacie vyhostí ukrajinského konzula



Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vyhostí z Maďarska ukrajinského konzula v reakcii na to, že Kyjev vo štvrtok vyhlásil maďarského konzula sídliaceho v meste Berehovo v Zakarpatskej oblasti za nežiaducu osobu.

Podľa agentúry MTI to v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii vo štvrtok oznámil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Minister zdôraznil, že záujmom Maďarska je udržiavať dobré vzťahy so všetkými susednými krajinami, avšak v uplynulých mesiacoch Ukrajina neustále vyhrocovala konflikt s Budapešťou.

V nóte odovzdanej maďarskému veľvyslancovi Ernőovi Keskenyovi v Kyjeve ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že maďarský diplomat v Berehove vykonával činnosť nezlučiteľnú so svojou funkciou, a preto podľa Viedenského dohovoru o konzulárnych stykoch z roku 1963 musí opustiť Ukrajinu, píše sa vo vyhlásení rezortu.

Príčinou nového vyostrenia vzťahov medzi Kyjevom a Budapešťou sa stal videozáznam nasnímaný na maďarskom konzuláte v Berehove, ktorý zachytáva, ako tamojší konzul miestnym obyvateľom maďarskej národnosti slávnostne odovzdáva maďarské pasy.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach