Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyhlásila, že raketami od USA nebude cieliť na územie Ruska

Na archívnej snímke z 30. mája 2022 ukrajinské tanky sa presúvajú do Doneckej oblasti na východe Ukrajiny počas 96. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Výcvik v zaobchádzaní s týmito systémami bude prebiehať mimo Ukrajiny tri týždne, takže určitý čas nebudú ešte nasadené v bojoch.

Kyjev 3. júna (TASR) - Ukrajina v piatok vyhlásila, že neplánuje použiť moderné salvové raketové systémy, ktoré dostáva od Spojených štátov, na útoky na ciele vo vnútri Ruska. Informovala o tom webová stránka britskej stanice BBC.

Poradca ukrajinského prezident Mychajlo Podoľak v 100. deň invázie Moskvy uviedol, že jeho krajina vedie obrannú vojnu – a zdôraznil, že štáty, ktoré poslali Ukrajine výzbroj, "vedia, kde sa ich zbrane používajú".

Spojené štáty tento týždeň potvrdili, že posielajú Ukrajine štyri moderné palebné raketové systémy známe ako HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a využívajúce presne riadenú muníciu, ktorá dokáže zasiahnuť ciele vzdialené 72 kilometrov, vysvetľuje BBC.

Výcvik v zaobchádzaní s týmito systémami bude prebiehať mimo Ukrajiny tri týždne, takže určitý čas nebudú ešte nasadené v bojoch.

Rakety systému HIMARS, ktoré majú najdlhší dostrel, dokážu zasiahnuť ciele vzdialené až 290 kilometrov. Tieto rakety však nebudú Ukrajine poslané, pretože Washington má obavy, že by mohli dopadnúť na územie Ruska.

Kyjev však aj tak dostane systémy s približne dvakrát dlhším dostrelom než húfnice M-777, ktoré USA poskytli Ukrajincom predtým. Takmer všetky z týchto 108 húfnic sú už na Ukrajine, spolu s väčšinou z 200.000 kusov munície.