Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyhostí 13 ruských diplomatov

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko povedal, že Rusko len znovu potvrdilo svoj pohŕdavý postoj nielen k zvrchovanosti nezávislých štátov, ale aj k hodnote ľudského života.

Kyjev 26. marca (TASR) - Ukrajina v pondelok oznámila, že vyhostí 13 ruských diplomatov. Tento krok označila za prejav solidarity s Britániou, kde tento mesiac otrávili bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru nervovoparalytickou látkou novičok, vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze.

"Naše diplomatické vzťahy s Ruskom sú de facto zmrazené," uviedol vo vyhlásení ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Ukrajina sa v súlade s našimi britskými partnermi a transatlantickými spojencami a v koordinácii s krajinami EÚ rozhodla spomedzi zopár ostávajúcich vyhostiť 13 ruských diplomatov," povedal ďalej podľa agentúry DPA.

"Rusko len znovu potvrdilo svoj pohŕdavý postoj nielen k zvrchovanosti nezávislých štátov, ale aj k hodnote ľudského života. Ukrajina toto zažíva každý deň na okupovaných ukrajinských (územiach) - Kryme a Donbase," dodal.

Spojené štáty v pondelok oznámili, že vyhostia 60 ruských diplomatov a nariadia zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle. Ku kroku pristúpili v reakcii na útok na Skripaľa a jeho dcéru. V zapätí na to oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk, že ruských diplomatov vyhostí aj celkovo 14 členských krajín Európskej únie.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.