Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyjadrila obavy z napätia v separatistickom regióne Moldavska

Ľudia čakajú vo svojich autách na prekročenie hranice na moldavskom hraničnom priechode s moldavským separatistickým regiónom Podnestersko Varnita-Bender 26. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podnestersko, pás územia s približne 470.000 obyvateľmi, je pod kontrolou proruských separatistických úradov od vojny s Moldavskom v roku 1992.

Kyjev 26. apríla (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok obavy z napätia v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku, ktorý podporuje Moskva. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Ukrajinské ministerstvo upozornilo, že útok na administratívnu budovu v podnesterskej metropole Tiraspol a výbuchy, ktoré postihli vysielacie antény a ďalšie zariadenia v tomto regióne, nasledovali po vyhlásení ruského predstaviteľa, že cieľom Moskvy počas jej "špeciálnej vojenskej operácie" je úplne ovládnuť juh Ukrajiny a vybudovať tadiaľ pozemný koridor do Podnesterska.

Ukrajinské ministerstvo v utorok v oznámení napísalo, že Ukrajina "rozhodne podporuje územnú celistvosť Moldavska v jeho medzinárodne uznaných hraniciach, odsudzuje pokusy vtiahnuť región Moldavska Podnestersko do plne rozvinutej vojny rozpútanej Ruskom proti Ukrajine a vyzýva na deeskaláciu napätia".

Podnestersko, pás územia s približne 470.000 obyvateľmi, je pod kontrolou proruských separatistických úradov od vojny s Moldavskom v roku 1992. Rusko má v tomto odštiepeneckom regióne rozmiestnených kolo 1500 vojakov, označených ako mierové jednotky.