Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vymenovala nového šéfa protikorupčného úradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kryvonos doteraz pracoval ako vedúci štátnej inšpekcie architektúry, urbanizmu a územného plánovania.

Kyjev 6. marca (TASR) - Ukrajinská vláda vymenovala nového šéfa Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU) Semena Kryvonosa. Oznámila to v pondelok počas naživo vysielaného zasadnutia. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

Kryvonos doteraz pracoval ako vedúci štátnej inšpekcie architektúry, urbanizmu a územného plánovania.

Táto najnovšia výmena je súčasťou snahy Ukrajiny zakročiť proti korupcii, keďže sa uchádza o členstvo v Európskej únii. Vlani v júni sa stala kandidátskou krajinou EÚ, pričom Únia vyhlásila práve protikorupčné reformy za jednu z kľúčových požiadaviek pre jej členstvo.

Prezident Volodymyr Zelenskyj tento rok sľúbil, že urobí rázne zmeny v riadiacich funkciách štátu, pretože sa objavili obvinenia z korupcie na vysokej úrovni jeho vlády.

Minister obrany Olexij Reznikov tento rok po korupčnom škandále v jeho rezorte vyhlásil, že bude mať "nulovú toleranciu" voči korupcii. Tiež sa zaviazal, že zreorganizuje protikorupčný útvar na svojom ministerstve a do reforiem zapojí odborníkov aj občianskych aktivistov. Podľa médií sa škandál týkal nákupu potravín pre armádu za prehnane vysoké ceny.