Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyzvala Maďarsko, aby pomohlo vzoprieť sa ruskej agresii

Hasič sa pozerá na deštrukciu po ruskom bomardovaní obchodného centra v Kyjeve 21. marca 2022. Foto: TASR/AP

Neprovokovať Rusko je bežným argumentom, ktorý dáva Rusku väčší priestor na agresiu, uviedol hovorca ukrajinskej diplomacie.

Budapešť/Kyjev 22. marca (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny vyzýva Maďarsko, ktoré nepodporuje odmietnutie dovozu ruských energií do Európskej únie, aby pomohlo vzoprieť sa ruskej agresii, cituje spravodajca TASR z vyhlásenia zverejneného v utorok ukrajinskou agentúrou UNIAN.

Správu prevzali viaceré maďarské médiá. Spravodajský server Index.hu citoval hovorcu ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka, podľa ktorého mier a bezpečnosť v Maďarsku nie je možné zaručiť bez mieru a bezpečnosti na Ukrajine.

Nikolenko vyjadril názor, že ruské bezpečnostné služby zneužívajú Maďarov žijúcich v ukrajinskej Zakarpatskej oblasti na podnecovanie napätia a na destabilizáciu tamojšieho regiónu.

"Maďarsko sa vždy stavalo do pozície obhajcu práv Maďarov v zahraničí. Vyzývame Maďarsko, aby otvorene odsúdilo túto provokáciu zo strany Ruska a využilo svoje dobre rozvinuté komunikačné kanály s Moskvou na zabránenie akýmkoľvek provokáciám na podnecovanie etnickej nenávisti na Ukrajine," dodal Nikolenko.

K postoju Maďarska, ktoré nepodporuje sankcie týkajúce sa dodávok energií a ktoré tvrdí, že sa treba vyhnúť šíreniu vojny ďalej a vyvarovať priamemu konfliktu medzi NATO a Ruskom, hovorca ukrajinskej diplomacie povedal: "Neprovokovať Rusko je bežným argumentom, ktorý dáva Rusku väčší priestor na agresiu."





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)