Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyzvala štáty, aby hlasovali za zachovanie jej územia

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Valnom zhromaždení OSN 22. februára 2023. Foto: TASR/AP

Vyjadril sa tak na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

New York 23. februára (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v noci na štvrtok vyzval krajiny sveta, aby dokázali, že stoja za Chartou OSN a hlasovali za rezolúciu požadujúcu mier.

Vyjadril sa tak na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Kuleba povedal, že napriek "prázdnym výzvam" Moskvy na rokovania "Rusko chce aj naďalej zničiť Ukrajinu ako národ". Rezolúcia, o ktorej sa bude vo štvrtok hlasovať, podľa neho prispeje "k spoločnému úsiliu o ukončenie vojny, ako aj k ochrane základných princípov medzinárodného práva a Charty OSN".

"Nikdy v nedávnej histórii nebola hranica medzi dobrom a zlom taká jasná," povedal ďalej Kuleba. "Jedna krajina chce len žiť. Druhá chce zabíjať a ničiť. Neexistuje žiadna iná krajina na svete, ktorá by chcela mier tak veľmi ako Ukrajina," uviedol.

Ak sa krajiny nechcú postaviť na stranu Ukrajiny, Kuleba ich vyzval, aby sa postavili na stranu Charty OSN, medzinárodného práva a piatich rezolúcií VZ OSN prijatých po invázii, ako aj za zachovanie územnej celistvosti každej krajiny.

"Je v tejto miestnosti niekto, kto je pripravený dať štvorcový meter svojho územia krvilačnému susedovi?" spýtal sa a prezeral si diplomatov prítomných v sále.

V úvode mimoriadneho zasadnutia VZ OSN vystúpil generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu ako porušenie Charty OSN a medzinárodného práva. Šéf OSN zároveň nazval prvé výročie invázie "pochmúrnym míľnikom pre ľudí na Ukrajine ako aj pre medzinárodné spoločenstvo".