Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyzýva Západ na značné posilnenie vojenskej pomoci

Civilisti počas vojenského výcviku neďaleko mesta Ľvov na západe Ukrajiny v sobotu 24. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Kyjev vyzval "všetky štáty a medzinárodné organizácie, aby okamžite odsúdili nezákonné kroky Kremľa na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny a zvýšili izoláciu Ruska".

Kyjev 28. septembra (TASR) - Ukrajina v stredu vyzvala Západ, aby "značne" posilnil vojenskú pomoc pre Kyjev a zvýšil tlak na Rusko. Vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničných vecí prišlo deň po tom, čo prokremeľské úrady v štyroch Moskvou okupovaných oblastiach na juhu a východe Ukrajiny vyhlásili víťazstvo v referendách o ich anexii k Ruskej federácii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ukrajina vyzýva EÚ, NATO a skupinu G7, aby okamžite a výrazne zvýšili tlak na Rusko vrátane zavedenia prísnych sankcií a značne posilnili svoju vojenskú pomoc pre Ukrajinu," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Kyjeve.

Ministerstvo konkrétne apelovalo na dodávky "tankov, bojových lietadiel, obrnených vozidiel, delostrelectva s dlhým doletom a protilietadlovej a protiraketovej obrany".

Kyjev vyzval "všetky štáty a medzinárodné organizácie, aby okamžite odsúdili nezákonné kroky Kremľa na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny a zvýšili izoláciu Ruska".

Referendá o anexii v ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti označil rezort zahraničia za "ďalší ruský zločin". Nútenie ľudí hlasovať pod hrozbou zbraní "vážne porušuje ukrajinskú ústavu a zákony, ako aj princípy medzinárodného práva a medzinárodné záväzky Ruska", cituje vyhlásenie ministerstva denník The Guardian.

Členovia volebnej komisie rátajú hlasy po skončení referenda o pripojení samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) k Rusku v ukrajinskom meste Doneck na východe Ukrajiny v utorok 27. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Výsledky hlasovania sú podľa Kyjeva "bezcenné", keďže vonkoncom nejde o vyjadrenie slobodnej vôle ľudí. Z hlasovania navyše nevyplývajú pre ukrajinský administratívno-územný systém ani medzinárodne uznané hranice krajiny nijaké dôsledky, zdôraznilo ministerstvo.

"Luhanská, Donecká, Záporožská a Chersonská oblasť zostávajú - rovnako ako ukrajinský Krym - zvrchovanými územiami Ukrajiny," uviedol rezort zahraničných vecí. "Ukrajina nebude nikdy súhlasiť so žiadnymi ruskými ultimátami," dodal s tým, že Kyjev bude naďalej obnovovať svoju územnú integritu vojenskými a diplomatickými prostriedkami.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nazval Moskvou podporované referendá "fraškou" a zdôraznil, že Ukrajina bude "brániť" svojich občanov v okupovaných oblastiach.