Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Z Mariupola odišiel konvoj autobusov s civilistami

Autobusy s evakuovanými civilistami z obliehaného prístavného mesta Mariupol a ďalších miest, prichádzajú do centra pre vysídlené osoby v Záporoží počas 69. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 3. mája 2022. Foto: TASR/AP

Konvoj smeruje do mesta Záporožie, ktoré ovládajú ukrajinské sily.

Kyjev 4. mája (TASR) - Konvoj autobusov odišiel v stredu ráno z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol v rámci snáh ukrajinských orgánov, Organizácie Spojených národov (OSN) a Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) o evakuáciu civilistov z tohto prístavného mesta. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

"Dnes za pomoci Organizácie Spojených národov a Červeného kríža evakuujeme civilistov. Autobusy už odišli z Mariupola," uviedol na sociálnej sieti gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko s tým, že konvoj autobusov bude mať zastávku v Lunačarskom okruhu pri Berďansku a mestách Tokmak a Vasylivka. V Tokmaku sa pritom ku konvoju môžu pridať aj ľudia v osobných vozidlách.

Konvoj autobusov smeruje do mesta Záporožie, ktoré ovládajú ukrajinské sily. Kyrylenko nespresnil koľko autobusov je súčasťou konvoja a ani to, či boli evakuovaní nejakí civilisti z areálu oceliarní Azovstaľ, kde poslední obrancovia Mariupolu odolávajú ruským jednotkám.

Priemyselný komplex Azovstaľ sa so svojimi bunkrami a tunelmi stal útočisko pre civilistov ale aj ukrajinských bojovníkov po tom, ako strategicky významné prístavné mesto Mariupol začali obliehať ruské jednotky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na stredu uviedol, že z areálu Azovstaľ sa podarilo tento týždeň evakuovať 156 ľudí, ktorí v utorok dorazili do Záporožia. Starosta Mariupolu však v utorok uviedol, že v areáli oceliarní sa stále nachádza vyše 200 civilistov. V meste, ktoré bolo počas niekoľko týždňov dlhého ruského obliehania a ostreľovania vážne poškodené, sa stále nachádza asi 100.000 civilistov.