Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Z masového pohrebiska pri Iziume exhumovali 436 tiel

Na snímke exhumované neidentifikované hroby civilistov a ukrajinských vojakov na cintoríne v meste Izium na východe Ukrajiny, ktoré nedávno opätovne získali ukrajinské sily v pondelok 19. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Oznámili to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a šéf polície Volodymyr Tymoško.

Kyjev 23. septembra (TASR) - Z masového pohrebiska pri meste Izium na východe Ukrajiny bolo exhumovaných 436 tiel. Tridsať z nich malo viditeľné známky mučenia. V piatok to oznámili gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a šéf polície Volodymyr Tymoško. TASR správu prevzala za agentúry AP.

Synehubov a Tymoško novinárom povedali, že v oblastiach, ktoré nedávno v rámci protiofenzívy oslobodili ukrajinské sily, našli ďalšie tri pohrebiská.

Šéf vyšetrovacej komisie OSN Erik Möse na Ukrajine v piatok Rade OSN pre ľudské práva (OHCHR) povedal, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Nešpecifikoval však, či ide o vojnové zločiny spáchané Ukrajinou alebo Ruskom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok poprel tvrdenia Kyjeva, že príslušníci ruskej armády páchali v Charkovskej oblasti vojnové zločiny. Obvinenia označil za "klamstvo".