Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina za necelý týždeň oslobodila cez 400 km2 v Chersonskej oblasti

Ukrajinskí vojaci, ktorí sedia na obrnenom vozidle, držia ukrajinskú vlajku na ceste medzi nedávno oslobodenými mestami Izium a Lyman na východe Ukrajiny v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Stalo sa po tom, čo Moskva túto oblasť - spolu s ďalšími troma okupovanými regiónmi Ukrajiny - vyhlásila za pripojenú k Rusku.

Kyjev 6. októbra (TASR) - Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej armáda za necelý týždeň znovu dobyla vyše 400 štvorcových kilometrov územia v južnej Chersonskej oblasti. Stalo sa po tom, čo Moskva túto oblasť - spolu s ďalšími troma okupovanými regiónmi Ukrajiny - vyhlásila za pripojenú k Rusku. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili od začiatku októbra vyše 400 štvorcových kilometrov v Chersonskej oblasti. Naše úspechy sú celkom presvedčivé. Smery (oslobodzovania) však nezverejníme," uviedla na online brífingu hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková.

Podľa jej slov postup ukrajinskej armády v oblasti naďalej pokračuje.

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v stredu zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov okupovaných ruskou armádou k Ruskej federácii. Ide o krok, ktorým Putin zavŕšil formálnu anexiu ukrajinských území, ktorá je však v rozpore s medzinárodným právom, približuje agentúra AP.

Ceremónia, na ktorej Putin na základe sfalšovaných referend vyhlásil anexiu štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny, sa konala v Kremli 30. septembra.