Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zabránila útoku na jedno zo svojich energetických zariadení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hoci škodlivý softvér úspešne prenikol do systému riadenia siete, nemal za následok výpadky elektrickej energie, uviedol najvyšší predstaviteľ úradu pre reakciu na počítačové hrozby.

Kyjev 13. apríla (TASR) - Ukrajina tvrdí, že prekazila kybernetický útok na jedno zo svojich najväčších energetických zariadení. Podľa ukrajinského úradu pre špeciálnu komunikáciu a informačnú ochranu (CERT-UA) pokus o útok uskutočnila hackerská skupina Sandworm, ktorá má väzby na ruské spravodajské služby.

TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na vyjadrenia ukrajinských predstaviteľov, ktoré sa objavili v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na očakávanú ofenzívu ruskej armády na východe svojho územia – v oblasti Donbasu.

Cieľ útoku – energetické zariadenie – malo byť zasiahnuté v dvoch vlnách, uviedol CERT-UA v utorkovom vyhlásení, pričom prvý útok sa uskutočnil vo februári a jeho – prekazené – pokračovanie bolo naplánované na 8. apríla.

Hoci škodlivý softvér úspešne prenikol do systému riadenia siete, nemal za následok výpadky elektrickej energie, uviedol na brífingu Viktor Žora, najvyšší predstaviteľ úradu pre reakciu na počítačové hrozby.

Pri útoku bola použitá upravená verzia škodlivého softvéru (malvéru) Industroyer2, spresnil Žora. Dodal, že cieľom útoku bolo zosilniť škody, ktoré na fyzickej energetickej infraštruktúre krajiny spôsobila ruská armáda od začiatku svojej invázie na Ukrajinu.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP

AFP pripomenula, že kybernetický útok z decembra 2015, pri ktorom bola použitá iná, staršia, verzia malvéru Industroyer2 – považovaná za prvú svojho druhu –, spôsobil, že státisíce Ukrajincov zostali bez dodávok elektrickej energie.

Námestník ukrajinského ministra energetiky Farid Safarov na utorkovom brífingu informoval, že vďaka zlepšeniam v oblasti kybernetickej obrany bola Ukrajina pred posledným zo série útokov vopred varovaná. Pripustil však, že systém nie je možné "zabezpečiť na 100 percent".

V dňoch, ktoré predchádzali k ruskej invázii začatej 24. februára, Ukrajina uvádzala, že je vystavená "nepretržitým" a stupňujúcim sa počítačovým útokom.

Tieto útoky dočasne vyradili z prevádzky niekoľko vládnych webových stránok – vrátane webu vlády, parlamentu, ministerstva zahraničných vecí a bezpečnostnej služby.