Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina začala po odkladoch s očkovaním, prvú dávku dostal lekár

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva stanovilo päť fáz očkovania, pričom prvú spomínanú skupinu tvorí 367.000 ľudí a zaočkujú ich mobilné tímy.

Kyjev 24. februára (TASR) - Ukrajina v stredu oficiálne spustila celoštátne očkovanie obyvateľov proti koronavírusu. Začala s tým po niekoľkých odkladoch, ktoré vyvolali hnev voči vláde jednej z najchudobnejších krajín Európy. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Zaočkovali sme prvého lekára," povedal gubernátor stredoukrajinskej Čerkaskej oblasti Oleksandr Skičko na začiatku očkovacej kampane.

V prvej fáze kampane dostanú vakcínu profesionálni zdravotníci starajúci sa o pacientov s ochorením COVID-19 a zraniteľná skupina starších občanov s chronickými chorobami.

Začiatok celoštátnej očkovacej kampane v stredu dopoludnia slávnostne ohlásil novinárom ukrajinský minister zdravotníctva Maksym Stepanov.

Bývalá sovietska republika so 40 miliónmi obyvateľov mala v porovnaní s ostatnými krajinami v tomto regióne veľké problémy zaistiť si dodávky vakcín a začať očkovať obyvateľstvo.

Ukrajina dostala v utorok 500.000 dávok vakcíny od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Na trhu sa predáva pod názvom Covishield a vyrobil ju Sérologický ústav v Indii.

Ministerstvo zdravotníctva stanovilo päť fáz očkovania, pričom prvú spomínanú skupinu tvorí 367.000 ľudí a zaočkujú ich mobilné tímy.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského doma kritizovali, že nedokázal zaistiť vakcíny pre svoju krajinu, ktorej zastaraný zdravotný systém je počas pandémie pod mimoriadnym tlakom.

Zelenskyj pripísal meškanie zásielok vakcín tomu, že bohatšie západné krajiny si rezervovali väčšinu vakcín od firiem Pfizer a Moderna. A vyzval Európsku úniu, aby pomohla východoeurópskym krajinám.

Ukrajina očakáva na základe globálneho programu COVAX dodávku ôsmich miliónov dávok.

Od firiem Novavax a AstraZeneca si zabezpečila celkovo 17 miliónov dávok vrátane spomínaných 500.000 doručených v utorok. Podpísala aj zmluvu na 1,9 milióna dávok vakcíny od čínskej firmy Sinovac.

Tento štát zaznamenal celkovo 1,3 milióna prípadov nákazy koronavírusom a vyše 25.000 úmrtí.