Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina začala vyšetrovanie možného sledovania veľvyslankyne USA

Archívna fotka, Marie Yovanovitchová. Foto: TASR/AP

Cieľom ministerstva je vyšetriť, či došlo k porušeniu ukrajinského a medzinárodného práva, alebo či išlo len o chvastanie sa a falošné informácie počas neformálnej konverzácie medzi dvoma občanmi USA.

Kyjev 16. januára (TASR) - Ukrajinská polícia vo štvrtok začala vyšetrovanie možného nezákonného sledovania bývalej americkej veľvyslankyne na Ukrajine Marie Yovanovitchovej predtým, ako bola v máji 2019 odvolaná. Informovala o tom agentúra AP.

Členovia amerického Kongresu za Demokratickú stranu pred dvoma dňami zverejnili dokumenty, ktoré okrem iného zachytávajú komunikáciu Leva Parnasa, spolupracovníka Rudyho Giulianiho, právnika amerického prezidenta Donalda Trumpa, o odvolaní Yovanovitchovej z postu veľvyslankyne na Ukrajine.

Dokumenty obsahujú zašifrovaný záznam komunikácie medzi Parnasom a republikánskym kandidátom do amerického Kongresu za štát Connecticut Robertom Hydeom, uviedla agentúra Reuters. Komunikácia znevažuje Yovanovitchovú a zahŕňa informácie o jej pohybe v Kyjeve.

Ukrajinské ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že ukrajinská polícia "nezasahuje do vnútorných politických záležitostí Spojených štátov". Zverejnená komunikácia však podľa ministerstva obsahuje fakty o možnom porušení ukrajinských zákonov a Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch, ktoré chránia práva diplomatov na území cudzej krajiny.

Cieľom ministerstva je vyšetriť, či došlo k porušeniu ukrajinského a medzinárodného práva, alebo či išlo len o chvastanie sa a falošné informácie počas neformálnej konverzácie medzi dvoma občanmi USA.

Ukrajina takisto oznámila začatie vyšetrovania v súvislosti s informáciami, že ruskí hackeri získali prístup do počítačov ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma.

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v novembri 2019 ústavnú žalobu (impeachment) prezidenta Donalda Trumpa, pričom ho v dvoch bodoch obvinila zo zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom.

Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby jej prezidenta Volodymyra Zelenského donútil spustiť vyšetrovanie voči spoločnosti Burisma, v ktorej predstavenstve sedel Hunter Biden, syn demokratického uchádzača o prezidentskú kandidatúru Joea Bidena.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že na vyšetrovanie bol prizvaný aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).