Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zadržala osem ľudí za krádež Banksyho graffiti v Hostomeli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podozriví vyrezali dielo z múru domu v meste Hostomeľ v Kyjevskej oblasti. Obraz zmizol v piatok, dodali úrady.

Kyjev 3. decembra (TASR) - Ukrajinská polícia zadržala osem ľudí za krádež jedného zo siedmich grafitov vytvorených na Ukrajine tajomným britským street-artovým umelcom Banksym, informovali v sobotu úrady. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Podozriví vyrezali dielo z múru domu v meste Hostomeľ v Kyjevskej oblasti. Obraz zmizol v piatok, dodali úrady.

Na ukradnutom diele, vytvorenom na žltej omietke domu, je vyobrazená žena oblečená v župane a s natáčkami na hlave, ktorá má na tvári plynovú masku a v ruke hasiaci prístroj - stála vedľa obhorených zvyškov okna. Obraz nanesený na omietku domu páchatelia vyrezali spolu so zatepľovacou izolačnou vrstvou.

"Skupina ľudí sa pokúsila ukradnúť Banksyho nástenné dielo. Vyrezali ho z múru domu zničeného Rusmi," napísal v piatok večer gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba na sociálnej sieti Telegram. Pripojil aj fotografiu múru, na ktorom už dielo chýba.

"Na mieste bolo zatknutých niekoľko ľudí. Dielo je v dobrom stave a je v rukách úradov," dodal gubernátor.

Ostatné nástenné obrazy v tejto oblasti, ktorých tvorcom je podľa predpokladov tiež Banksy, sú pod ochranou polície, oznámil Kuleba.

Šéf kyjevskej polície Andrij Nebytov uviedol, že ako možných páchateľov "identifikovali osem ľudí" a v tejto veci sa začalo predbežné vyšetrovanie.

"Všetci (zatknutí) sú vo veku 27 až 60 rokov. Sú obyvateľmi Kyjeva a mesta Čerkasy", ktoré sa nachádza približne 200 kilometrov juhovýchodne od ukrajinskej metropoly, dodal Nebytov.

K autorstvu siedmich nástenných grafitov v rôznych mestách Ukrajiny, zničených ruskými útokmi, sa Banksy priznal v polovici novembra v rozhovore pre server o umení The Art Newspaper.