Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zadržala predstaviteľov, ktorí údajne donášali Rusom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa SBU Rusko platilo vyzvedačom v prepočte 2000 - 15.000 dolárov, v závislosti od stupňa utajenia a dôležitosti úlohy.

Kyjev 22. júna (TASR) - Ukrajina zadržala vysokopostaveného vládneho činiteľa a predstaviteľa podnikateľskej sféry, ktorí sú podozriví z členstva v ruskej špionážnej sieti. V noci na stredu to oznámila ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), píše agentúra Reuters.

SBU neuviedla mená podozrivých, no prezradila, že ide o vedúceho pracovníka sekretariátu ukrajinskej vlády a šéfa oddelenia v Obchodnej a priemyselnej komore.

V príspevku na sociálnej sieti Telegram SBU vyhlásila, že vykonala "viacstupňovú špeciálnu operáciu" s cieľom rozbiť prokremeľskú špionážnu sieť. Dodala, že podozrivé osoby informovali nepriateľa o ukrajinských obranných kapacitách, opatreniach na hraniciach a osobných údajoch príslušníkov ukrajinských bezpečnostných orgánov.

Podľa SBU Rusko platilo vyzvedačom v prepočte 2000 - 15.000 dolárov, v závislosti od stupňa utajenia a dôležitosti úlohy. Podľa videa, na ktorom obaja podozriví sedia pred ukrajinskou vlajkou a priznávajú sa k dlhodobej tajnej spolupráci s Moskvou, dostali za špionáž finančné odmeny v celkovej výške 27.000 - 33.000 eur. Prvý z nich uviedol, že s Rusmi kolaboroval od roku 2016, druhý od roku 2019.

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či muži vypovedali dobrovoľne alebo pod nátlakom. Rusko zatiaľ vyhlásenie SBU nekomentovalo.