Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zadržali bývalého šéfa SBU v Charkove; je podozrivý z vlastizrady

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Miestne médiá v nedeľu citovali správy ukrajinských bezpečnostných zložiek, podľa ktorých bol podozrivý Roman Dudin zadržaný v bližšie nešpecifikovanej oblasti na západe Ukrajiny.

Kyjev 12. septembra (TASR) - Bývalého šéfa Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) pre Charkovskú oblasť zadržali pre podozrenie z vlastizrady a neoprávneného odchodu z miesta výkonu služby počas stanného práva. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informovala ukrajinská generálna prokuratúra.

Miestne médiá v nedeľu citovali správy ukrajinských bezpečnostných zložiek, podľa ktorých bol podozrivý Roman Dudin zadržaný v bližšie nešpecifikovanej oblasti na západe Ukrajiny.

Hovorkyňa Štátneho úradu pre vyšetrovanie (DBR) Oľha Čykanovová podľa RFE/RL pre tlačovú agentúru Ukrinform potvrdila, že Dudin je v súčasnosti vo väzbe. Samotné DBR ani SBU tieto správy zatiaľ nepotvrdili.

Podľa vyšetrovateľov citovaných webom RFE/RL Roman Dudin od začiatku vojny začal z vlastnej iniciatívy konať na úkor obranyschopnosti a štátnej bezpečnosti Ukrajiny.

Dopustil sa údajne aj činov, ktorými predsedovi vojenskej správy Charkovskej oblasti bránil vo výkone úradných povinností.

Okrem toho ako veliteľ skupiny vojsk svojvoľne opustil miesto služby a odcestoval z Charkovskej oblasti. Sabotoval tým rozkaz svojho nadriadeného i plnenie úloh pre kontrarozviedku a kontrasabotážnu činnosť SBU v Charkovskej oblasti.

Dudin viedol regionálne oddelenie SBU do konca mája, keď ho odvolal prezident Volodymyr Zelenskyj. Toto odvolanie Zelenskyj vysvetlil tým, že Dudin "v dňoch pred vypuknutím vojny nepracoval pre mesto, ale staral sa iba o seba".

Samotný Dudin v rozhovore pre RFE/RL povedal, že ani Zelenskyj, ani Ivan Bakanov, ktorý vtedy viedol SBU a medzičasom bol tiež odvolaný, nemali počas spomínanej návštevy žiadne výhrady k jeho práci alebo aktivitám v súvislosti s vedením úradu SBU v Charkovskej oblasti.

Z východu Ukrajiny už krátko po vypuknutí vojny prichádzalo veľa správ o prípadoch spolupráce predstaviteľov ukrajinských úradov s Ruskom alebo ním dosadenou okupačnou správou. V poslednej dobe sa však objavujú aj správy o vraždách alebo útokoch na proruských kolaborantov, ktoré sa pripisujú ukrajinským "partizánom" pôsobiacim na Rusmi obsadených územiach Ukrajiny.