Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zakáže po zavedení stanného práva vstup cudzincov na Krym

Rusko sa v nedeľu 25. novembra 2018 pokúsilo zabrániť trom plavidlám ukrajinského vojenského námorníctva vo vstupe do Azovského mora cez Kerčský prieliv po tom, ako pod ruskom kontrolovaný most umiestnilo obrovskú nákladnú loď. Obe strany sa navzájom obviňujú z porušenia medzinárodného práva a provokatívneho správania. Foto: TASR/AP

Hoci je stále možné dostať sa na polostrov z Ruska, využitie takýchto trás je ukrajinskou vládou považované za nezákonné prekročenie štátnych hraníc.

Kyjev 29. novembra (TASR) - Každý, kto nie je občanom Ukrajiny, bude mať podľa vyhlásenia ukrajinskej pohraničnej stráže v súvislosti so zavedením stanného práva zákaz vstupu na Krym. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko pre ukrajinskú televíziu uviedol, že hraničný prechod z Ukrajiny na Krym bude vzhľadom na stanné právo uzatvorený pre všetkých cudzincov.

Hoci je stále možné dostať sa na polostrov z Ruska, či už letecky, alebo prostredníctvom novopostaveného mostu cez Kerčský prieplav, využitie takýchto trás je ukrajinskou vládou považované za nezákonné prekročenie štátnych hraníc.

Porošenkom predložený návrh na vyhlásenie stanného práva schválil ukrajinský parlament v pondelok 26. novembra. Stanné právo bude trvať 30 dní, počínajúc 14.00 h miestneho času 26. novembra, a to v desiatich regiónoch hraničiacich s Ruskom a Podnesterskom.