Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Musíme sa zaočkovať. Je to jediné riešenie

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že Ukrajina schválila na použitie tri vakcíny – AstraZeneca, Pfizer a čínsky CoronaVac – je plne zaočkovaných len približne 20 percent obyvateľov.

Kyjev 29. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naliehal v piatok na svojich krajanov, aby si "zapli mozog" a dali sa očkovať proti covidu, zatiaľ čo tamojšie zdravotnícke úrady hlásili rekordný prírastok nových prípadov infekcie.

Ako píše agentúra AFP, za posledných 24 hodín pribudlo na Ukrajine 26.870 novoinfikovaných, čo je najviac od vypuknutia koronavírusovej pandémie.

"Všetkých prosím, aby vypli sociálne siete a zapli si mozog," uviedol Zelenskyj.

"Musíme sa zaočkovať," povedal ukrajinský prezident počas návštevy juhoukrajinského mesta Odesa. "Je to jediné riešenie," dodal.

Napriek tomu, že Ukrajina schválila na použitie tri vakcíny – AstraZeneca, Pfizer a čínsky CoronaVac – je plne zaočkovaných len približne 20 percent obyvateľov.

Úrady tejto 41-miliónovej krajiny mali spočiatku problém s nedostatočnými dodávkami vakcín a nedarilo sa im presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Vláda v Kyjeve však nedávno zaviedla nové, prísnejšie pravidlá, ktoré obmedzujú neočkovaných. Očkovací program sa odvtedy výrazne zrýchlil, denne príjme proticovidovú vakcínu v priemere 290.000 ľudí.

"Dnes už máme dobré tempo (očkovania), aj tak sa však počet prípadov a úmrtí zvyšuje," upozornil Zelenskyj a vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať.

Na Ukrajine od začiatku pandémie zaznamenali celkovo vyše 2,8 milióna prípadov nákazy a 66.000 súvisiacich úmrtí.