Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zaslala EÚ nótu k projektu ruského Rosatomu v maďarskom Paksi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Slovenské elektrárne

Podľa Szijjártóa sa maďarskej vláde zatiaľ darí zabezpečiť, aby jadrový priemysel nepostihli žiadne sankcie.

Budapešť/Kyjev 8. júna (TASR) - Ukrajina zaslala Európskej únii (EÚ) nótu, v ktorej vyzvala prehodnotiť projekt výstavby jadrového reaktora ruským energetickým koncernom Rosatom v Maďarsku. Na platforme Telegram to vo štvrtok oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

"Rosatom je súčasťou Putinovho režimu, podporuje ruské teroristické činy a ohrozuje jadrové zariadenia. Očakávame, že EÚ preskúma predbežné rozhodnutie o realizácii projektu výstavby maďarského jadrového reaktora Rosatomom," uviedol Šmyhaľ. Túto otázku nastolil aj na ministerskom zasadnutí Rady Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v stredu v Paríži, dodal.

"Vo svetle havárie priehrady Nova Kachovka a ruskej okupácie Záporožskej jadrovej elektrárne sa takéto rozhodnutia javia ako surreálne," zdôraznil ukrajinský premiér. Podľa neho by sa mali sprísniť sankcie voči Rusku najmä v oblastiach, akou je atómová energetika.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal v pondelok generálneho riaditeľa Rosatomu Alexeja Lichačova a jeho zástupcu Kirilla Komarova. Prítomný bol aj maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

"Európska únia v priebehu jedného mesiaca schválila dodatky k zmluve o výstavbe dvoch nových blokov atómovej elektrárne Paks," pripomenul Szijjártó, podľa ktorého sa čoskoro začnú nové dôležité prípravné práce projektu rozšírenia tejto juhomaďarskej elektrárne. "Upravený zmluvný rámec zabezpečuje rýchlejší postup pri plnom rešpektovaní bezpečnostných pravidiel," uviedol.

Podľa Szijjártóa sa maďarskej vláde zatiaľ darí zabezpečiť, aby jadrový priemysel nepostihli žiadne sankcie.

Dohodu medzi Maďarskom a Ruskou federáciou o mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pôvodný termín dokončenia dostavby dvoch nových blokov elektrárne (rok 2023) sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu EÚ posunul na roky 2026–27. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 percent ruské štátne banky.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)