Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že zaútočila na vojenské základne na Kryme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na sociálnych sieťach sa počas dňa šírili videá, na ktorých nad Sevastopol stúpajú tmavé oblaky dymu.

Kyjev/Sevastopol 20. septembra (TASR) - Vojenská spravodajská služba Ukrajiny v stredu vyhlásila, že ukrajinské sily zaútočili na ruské vojenské základne na okupovanom Kryme. Ruské úrady na Kryme však tvrdia, že ich protivzdušná obrana letecké útoky odrazila. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Hovorca spravodajskej služby ukrajinského ministerstva obrany Andrij Jusov v stredu v štátnej televízii uviedol, že "plánované operácie" obranných a bezpečnostných síl prebiehajú "aj na ukrajinskom Kryme". Územie je pravidelným cieľom útokov od začiatku ruskej vojny na Ukrajine minulý rok, vrátane kľúčového vojenského prístavu Sevastopol.

Na sociálnych sieťach sa počas dňa šírili videá, na ktorých nad Sevastopol stúpajú tmavé oblaky dymu. Michail Razvožajev, Moskvou dosadený gubernátor Krymu, na sociálnej sieti Telegram vyhlásil, že "protivzdušná obrana odrazila letecké útoky na Sevastopol". Tmavé oblaky podľa neho spôsobili obrancovia so zámerom vytvoriť clonu proti raketovým útokom. Ďalej uviedol, že systémy protivzdušnej obrany zostrelili niekoľko dronov, ktorých trosky dopadli na dediny Verchnosadove a Kača na okraji Sevastopola, pričom si nevyžiadali žiadne obete.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane vyhlásil, že Ukrajina opäť získa Krym, ktorý Rusko nelegálne anektovalo v roku 2014. Nový minister obrany Ukrajiny Rustem Umerov pochádza práve z tohto regiónu.