Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Zelenskyj kritizoval Klička pre núdzové centrá v Kyjeve

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, v piatok 25. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Vo svojom pravidelnom videoposolstve v noci na sobotu Zelenskyj poznamenal, že Kličko a predstavitelia jeho úradu nevynaložili dostatočné úsilie na pomoc obyvateľom.

Kyjev 26. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prekvapivo skritizoval v piatok starostu Kyjeva Vitalija Klička za nedostatočnú prácu v súvislosti so zriaďovaním núdzových centier na pomoc obyvateľom, ktorí sú v dôsledku ruských útokov bez elektriny a tepla. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Po ničivom ruskom ostreľovaní ukrajinskej energetickej infraštruktúry Ukrajina zriadila tisícky takzvaných "centier neporaziteľnosti", kde majú ľudia prístup k teplu, vode či internetovej a mobilnej sieti.

Vo svojom pravidelnom videoposolstve v noci na sobotu však Zelenskyj poznamenal, že Kličko a predstavitelia jeho úradu nevynaložili dostatočné úsilie na pomoc obyvateľom. "Žiaľ miestne úrady nepostupovali dobre vo všetkých mestách. Sťažnosti sú najmä v Kyjeve... Mierne povedané, je potrebné toho urobiť viac," povedal s tým, že úroveň dostupných služieb v Kyjeve nie postačujúca.

"Prosím, venujte tomu pozornosť – ľudia v Kyjeve potrebujú viac podpory... mnohí sú bez prúdu 20 alebo dokonca 30 hodín. Od úradu starostu očakávame kvalitnú prácu," uviedol.

Zelenskyj tiež kritizoval tých, ktorí podľa neho klamali vo svojich oficiálnych správach, podrobnosti však neuviedol. Doteraz bolo zriadených viac než 4000 takýchto centier.

Zo strany Zelenského išlo o nezvyčajné výroky, pretože sa počas vojny snažil pestovať obraz národnej jednoty a zvyčajne na adresu svojich predstaviteľov nešetrí chválou, všíma si agentúra Reuters.

Vitalij Kličko (51), bývalý boxerský šampión, bol za starostu Kyjeva zvolený v roku 2014. Jeho úrad na Zelenského vyjadrenia doposiaľ bezprostredne nereagoval.