Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj podporil vytvorenie jednotnej roamingovej zóny s EÚ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva počas tlačovej konferencie na mierovom summite o Ukrajine v horskom stredisku Bürgenstock pri meste Luzern vo Švajčiarsku v nedeľu 16. júna 2024. Foto: TASR/AP

Európska únia po začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 zrušila poplatky za roaming pre Ukrajincov pre vysoký počet utečencov.

Kyjev 18. júna (TASR) - Ukrajina pripravila základ pre vytvorenie spoločnej roamingovej komunikačnej zóny s ostatnými štátmi EÚ. Občania 27 krajín by tak mohli telefonovať, posielať správy a používať internet na území Ukrajiny bez dodatočných poplatkov. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj schválil zákon o elektronickej komunikácii v utorok, vďaka čomu Kyjev splnil jednu z podmienok európskej integrácie. "Ďalším krokom k získaniu pozitívneho hodnotenia z európskej strany je začať rokovať o vstupe do jednotnej roamingovej zóny s EÚ," uviedol ukrajinský minister digitálnej transformácie Mychajlo Fedorov.

Ukrajina sa stala prvou kandidátskou krajinou na vstup do EÚ, ktorý túto požiadavku splnil. Kandidátskym štátom sa pritom stala v závere roku 2022.

Európska únia po začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 zrušila poplatky za roaming pre Ukrajincov pre vysoký počet utečencov.