Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil stanné právo, píšu agentúry

Na snímke z 23. feburára 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Terčom Ruska je podľa ukrajinského prezidenta vojenská infraštruktúra a na viacerých miestach v krajine je počuť výbuchy.

Kyjev 24. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP.

Terčom Ruska je podľa ukrajinského prezidenta vojenská infraštruktúra a na viacerých miestach v krajine je počuť výbuchy. Zelenskyj podľa svojich slov hovoril aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Stanica BBC vo štvrtok ráno napísala, že Zelenskyj Radu národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) požiadal o vyhlásenie stanného práva. RNBO mala podľa BBC uskutočniť naliehavé zasadanie s cieľom rozhodnúť o prezidentovej požiadavke.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy.