Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Ukrajina žiada od Západu vydávanie osôb podozrivých z korupcie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prokurátor zdôraznil, že zjednodušenie vydávania podozrivých má kľúčový význam pre snahy Kyjeva o vykorenenie korupcie.

Kyjev 30. marca (TASR) - Západní spojenci môžu Kyjevu pomôcť v boji proti korupcii a úplatkárstvu tým, že budú vydávať ľudí, voči ktorým je vedené vyšetrovanie. V stredu to uviedol hlavný ukrajinský protikorupčný prokurátor Oleksandr Klymenko, informovala agentúra Reuters.

Klymenko, ktorý je šéfom špecializovanej protikorupčnej prokuratúry, v rozhovore pre Reuters uviedol, že väčšina štátov, od ktorých Kyjev žiadal, aby vydali osoby podozrivé z korupcie, tak odmietla urobiť. Ako priblížil, v 90 percentách vyšetrovaných prípadov sa podozriví nachádzajú v zahraničí a proces ich extradície je komplikovaný.

Takéto prípady sa podľa neho aktuálne riešia v Rakúsku Španielsku či v Británii.

Prokurátor zdôraznil, že zjednodušenie vydávania podozrivých má kľúčový význam pre snahy Kyjeva o vykorenenie korupcie. Európska komisia týmto úsilím podmieňuje začatie rokovaní o členstve krajiny v EÚ.

Ukrajinské úrady však podľa neho nemôžu mnohé korupčné kauzy dostatočne efektívne vyšetrovať, keď sa podozriví nachádzajú v cudzine a nie je možné dostať ich naspäť do vlasti.

Ako uviedol, jednotlivé krajiny odmietajú extradíciu podozrivých osôb na Ukrajinu pre obavy o ich bezpečnosť vzhľadom na pokračujúcu ruskú inváziu, pričom poukazujú aj na podmienky v ukrajinských väzobných zariadeniach. Kyjev však podľa Klymenka ručí za bezpečnosť zadržiavaných.

Prokurátor, ktorý do súčasnej funkcie nastúpil v júli 2022, povedal, že jeho prioritou je vykoreniť systémovú korupciu. Podľa indexu vnímania korupcie (CPI) mimovládnej organizácie Transparency International sa Ukrajina umiestnila na 116. mieste zo 180 sledovaných krajín sveta.