Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Ukrajina žiada prísnejšie sankcie voči Rusku

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok uviedol, že ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ rozhodnutie o sankciách prijmú v utorok.

Kyjev 22. februára (TASR) - Ukrajina v utorok žiadala prísne sankcie voči Rusku, ktoré v pondelok uznalo dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy Washingtonu povedal, že "spolupracuje so západnými priateľmi Kyjeva" s cieľom zaviesť voči Rusku prísne sankcie.

Kuleba v noci na utorok na Twitteri napísal, že s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom absolvoval telefonický rozhovor – ešte pred ich utorkovým stretnutím vo Washingtone. Hlavnou témou tohto rozhovoru boli podľa Kulebu sankcie.

"Zdôraznil som potrebu zaviesť prísne sankcie voči Rusku v reakcii na jeho nezákonné kroky," napísal Kuleba v tvíte.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ budú v utorok v Paríži rokovať o zavedení ďalších sankcií voči Rusku, pripomína AFP. Ide o reakciu na pondelkové rozhodnutie Ruska uznať dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za samostatné štáty a pokračujúce rozmiestňovanie ruských vojakov na území Ukrajiny.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok uviedol, že ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ rozhodnutie o sankciách prijmú v utorok.