Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina získala vo výmene vojnových zajatcov s Ruskom 19 osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dnes sa vracia domov 19 ľudí, vrátane desiatich vojakov – z ktorých dvaja sú dôstojníci – a deviatich civilistov, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Kyjev 21. apríla (TASR) - Rusko pri poslednej výmene zajatcov odovzdalo Ukrajine desať vojakov a deväť civilistov. Vo štvrtok to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti. TASR prevzala túto správu od agentúry AFP.

"Dnes sa vracia domov 19 ľudí, vrátane desiatich vojakov – z ktorých dvaja sú dôstojníci – a deviatich civilistov," napísala Vereščuková, ktorá však neposkytla bližšie informácie o mieste a čase výmeny a nespresnila, koľko ruských zajatcov vydal Kyjev Moskve. "Tentokrát sú medzi prepustenými aj zranení a to je veľmi dôležité. Teraz im bude môcť byť poskytnutá liečba a rehabilitácia," dodala.

Moskva neposkytla informácie o tom, či výmena prebehla alebo koľko zajatcov bolo vymenených.

Vereščuková zdôraznila, že výmenu umožnila osobná angažovanosť prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajinské bezpečnostné zložky zverejnili v pondelok video, v ktorom zadržaný prokremeľský politik Viktora Medvedčuk žiada svojho osobného priateľa, ruského prezidenta Vladimira Putina, a tiež Zelenského, aby ho vymenili za evakuáciu civilistov a vojakov z obliehaného mesta Mariupol.

Rusko v rovnakom čase odvysielalo zábery dvoch zajatých osôb, ktoré sa identifikovali ako britskí občania bojujúci za Ukrajinu. Žiadali, aby ich prepustenie vyjednal britský premiér Boris Johnson.