Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zjednodušila proces žiadania o adopciu ukrajinských detí

Na archívnej snímke z 8. mája 2022 deti držia ukrajinské zástavy pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 77. výročia ukončenia 2. svetovej vojny pred sovietskym vojnovým pamätníkom v Berlíne. Foto: TASR/AP

Ukrajinská generálna prokuratúra v stredu uviedla, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už prišlo o život najmenej 243 detí a ďalších 446 utrpelo zranenia.

Kyjev 1. júna (TASR) - Ukrajinské ministerstvo sociálnych vecí a ministerstvo digitálnej transformácie predstavili v stredu spoločne nový zjednodušený proces žiadania o adopciu ukrajinských detí. Na Ukrajine čaká podľa námestníka ministerky sociálnych vecí Konstiantyna Košelenka na osvojenie až 17.000 detí. TASR správu prevzala od televíznej stanice CNN.

"Potenciálnych adoptívnych rodičov je však niekoľkonásobne menej, ako detí čakajúcich na adopciu," vyhlásil Košelenko. Ako jeden z možných dôvodov uviedol komplikovanosť celého procesu.

Podľa Košelenkových slov bude odteraz podanie žiadosti o počiatočnú konzultáciu súvisiacu s adopciou trvať iba päť minút. Od stredy je zároveň možné predbežne o osvojenie si dieťaťa prostredníctvom online portálu, pričom samotné žiadosti o adopciu budú na internete dostupné od augusta.

Vo vyhlásení ukrajinského ministerstva sociálnych vecí sa uvádza, že v dôsledku vojny na Ukrajine muselo svoje domovy opustiť už viac ako 6500 detí, pričom vyše 4200 z nich sa presťahovalo do zahraničia. Menej ako polovica ukrajinských sirotincov presídlila svojich zverencov v rámci krajiny alebo ich poslala do iných krajín. Svoje domovy na Ukrajine opustilo aj 1750 náhradných rodín.

Ukrajinská generálna prokuratúra v stredu uviedla, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už prišlo o život najmenej 243 detí a ďalších 446 utrpelo zranenia.

Náročnú situáciu detí na Ukrajine potvrdzuje aj vyhlásenie Detského fondu OSN (UNICEF). Podľa informácií UNICEF-u totiž potrebujú na Ukrajine humanitárnu pomoc až tri milióny detí, a rovnako ako aj 2,2 milióna ďalších ukrajinských detí, ktoré našli útočisko v iných štátoch. UNICEF dodal, že vojna na Ukrajine "má pre deti zničujúce dôsledky takého rozsahu a rýchlosti, aké svet nezažil od čias druhej svetovej vojny".