Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zničila 19 z 28 rakiet a dronov vyslaných na jej územie

Policajti vyšetrujú úlomky rakety, ktorá spadla v mestskej zoologickej záhrade po tom, čo ju v noci na utorok 16. mája 2023 zostrelil systém protivzdušnej obrany v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Oznámila to v piatok ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ televízie Sky News.

Kyjev 19. mája (TASR) - Ukrajinská obrana zostrelila 19 z 28 rakiet a dronov, ktoré na územie Ukrajiny vypálilo či vyslalo Rusko. Oznámila to v piatok ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ televízie Sky News.

"Zostrelili sme tri strely Kalibr odpálené z Čierneho mora a 16 dronov. Ostreľovanie pokračuje takmer denne," uviedol hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat.

"Neboli zasiahnuté všetky ciele," dodal Ihnat. Sky News upozorňuje, že ukrajinské úrady útoky na kritickú infraštruktúru a vojenské zariadenia neohlasujú.

Rusko tento mesiac zintenzívnilo svoje raketové a dronové útoky na Ukrajinu. Kyjev toto konanie Moskvy pripisuje k jej strachu z očakávaného ukrajinského protiútoku, píše Sky News.

Rusko v posledných dňoch vystupňovalo aj útoky na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Ten v noci na piatok čelil v poradí už desiatemu útoku za tento mesiac.

"Z taktického hľadiska išlo o útok v niekoľkých vlnách a medzi útokmi boli krátke časové intervaly," uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

Kremeľ sa podľa jeho slov takýmto postupom snaží vyčerpať ukrajinskú vzdušnú obranu a psychologicky vplývať na civilné obyvateľstvo.

Obrane sa podľa šéfa vojenskej správy podarilo zničiť všetky zaznamenané vzdušné ciele. "Ďakujem obrancom oblohy za vynikajúcu prácu," uviedol Popko.