Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina opäť otvára školy a reštaurácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajina dosiaľ eviduje približne 1,2 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 21.924 úmrtí.

Kyjev 25. januára (TASR) - Na Ukrajine v pondelok prestali platiť prísnejšie karanténne opatrenia súvisiace s bojom proti pandémii nového koronavírusu. V celej krajine sa tak po dvoch týždňoch znovu otvárajú školy, reštaurácie a posilňovne, píše agentúra Reuters.

V krajine za posledných 24 hodín zaznamenali ďalších 2516 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najmenej od začiatku septembra. Ide o výrazný pokles v porovnaní s údajmi zo začiatku januára, keď v krajine denne pribúdalo 6000-9000 nakazených.

Ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov na brífingu v Kyjeve uviedol, že k zlepšeniu situácie, pokiaľ ide o šírenie nákazy, výrazne pomohli sprísnené karanténne opatrenia prijaté 8. januára. Zároveň upozornil, že naďalej budú platiť určité obmedzenia týkajúce sa najmä práce v oblasti služieb, reštaurácií a dopravy.

Stepanov avizoval, že ministerstvo bude tento týždeň analyzovať výsledky zavedenia rozsiahleho lockdownu a následne by sa rád vrátil k systému lokálnych obmedzení.

Ukrajinskí predstavitelia začiatkom januára uviedli, že ministerstvo zdravotníctva očakáva, že v budúcnosti už nebude musieť zaviesť žiadne ďalšie prísne karanténne opatrenia.

Ukrajina dosiaľ eviduje približne 1,2 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 21.924 úmrtí.