Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zostrelila 29 z 30 ruských striel, tvrdí Kyjev

Policajti vyšetrujú úlomky rakety, ktorá spadla v mestskej zoologickej záhrade po tom, čo ju v noci na utorok 16. mája 2023 zostrelil systém protivzdušnej obrany v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

V rámci útoku odpálili Rusi z mora, vzduchu a zeme strely s plochou dráhou doletu, dva iránskeho drony Šahíd a dva prieskumné drony.

Kyjev 18. mája (TASR) - Ukrajina zostrelila 29 z 30 rakiet, ktoré v noci na štvrtok na jej územie vypálilo Rusko, oznámili ukrajinský predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a Reuters.

V rámci útoku odpálili Rusi z mora, vzduchu a zeme strely s plochou dráhou doletu, dva iránskeho drony Šahíd a dva prieskumné drony. "Všetky ciele nad Kyjevom boli zostrelené," uviedol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Niekoľko vĺn útokov smerovalo na ukrajinské územie od stredajšieho včera do skorého rána, uviedol Zalužnyj.

V Kyjeve bolo počuť hlasné výbuchy a úlomky zostrelených rakiet spôsobili požiare vo východných častiach mesta. Spôsobili menšie škody, ale nijaké obete. Celkovo to bol tento mesiac už deviaty ruský útok na ukrajinskú metropolu.

Jednu obeť a dvoch ranených však hlásili z Odeskej oblasti, kde raketa zasiahli priemyslenú budovu, uviedol hovorca vojenskej správy mesta Serhij Bratčuk.

Rusko zintenzívnilo v posledných týždňoch útoky na Ukrajinu, pričom Kyjev sa pripravuje na protiofenzívu, počas ktorej sa pokúsi získať späť Rusmi okupované územie.

Po utorkových útokoch Ukrajina oznámila, že sa zostrelila šesť ruských hypersonických striel. Moskva zostrelenie týchto rakiet, ktoré označila za nezastaviteľné neskôr poprela.

Rusko v utorok uviedlo, že počas útokov zničilo protiraketový systém Patriot, čo zase poprela Ukrajina.