Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zriadila koridory na vývoz obilia, vedú cez Poľsko a Rumunsko

Farmár Serhij, miestny pestovateľ obilia, ukazuje svoje obilie v obci Ptyche vo východnej časti Doneckej oblasti na Ukrajine v nedeľu 12. júna 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina je štvrtým najväčším vývozcom obilnín na svete.

Singapur 12. júna (TASR) - Ukrajine sa podarilo zriadiť dva koridory na vývoz obilia zo svojho územia vedúce cez Poľsko a Rumunsko, čo by malo pomôcť odvrátiť globálnu potravinovú krízu. Uviedol to v nedeľu námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytro Senik.

V súvislosti s týmito trasami však podľa jeho slov existujú určité prekážky, ktoré dodávky obilia spomaľujú, píše agentúra Reuters.

Senik povedal, že ruská invázia na Ukrajinu ohrozila globálnu potravinovú bezpečnosť, keďže zastavila vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. V svete to spôsobilo nedostatok potravín a v dôsledku toho aj prudko narastajúce ceny.

Ukrajina je štvrtým najväčším vývozcom obilnín na svete. Kyjev tvrdí, že na území krajiny, ktoré má stále pod kontrolou, je uskladnených približne 30 miliónov ton obilia. Tie sa teraz snaží vyvážať po železnici, cestách a riekach.
Farmár Serhij, miestny pestovateľ obilia, ukazuje svoje obilie v obci Ptyche vo východnej časti Doneckej oblasti na Ukrajine v nedeľu 12. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Senik uviedol, že Ukrajina momentálne rokuje s pobaltskými krajinami o vytvorení tretieho takéhoto koridoru na vývoz obilia. Koľko ton obilnín sa bude presúvať, alebo koľko sa už podarilo presunúť cez dve zmienené trasy, však námestník nekonkretizoval.

"Tieto trasy nie sú dokonalé, keďže vytvárajú určité prekážky, robíme však všetko čo je v našich silách, aby sme ich v medzičase rozvíjali," povedal Senik agentúre Reuters na okraj bezpečnostného summitu, ktorý sa koná v Singapure.

Ukrajinské železnice majú trate s iným rozchodom koľají, takže sa obilie musí prekladať do iných vlakov na hraniciach, kde nie je veľa prepravných alebo skladovacích zariadení.

Prevoz obilnín do Rumunska zase zahŕňa prechod po železnici k prístavom na rieke Dunaj a následnú prekládku nákladu na člny smerujúce do rumunského prístavného mesta Konstanca. Reuters uvádza, že ide o zložitý a nákladný proces.

Moskva, ktorá vojnu nazýva špeciálnou vojenskou operáciou, popiera, že by zasiahla civilné a poľnohospodárske ciele. Za pokles exportu potravín a rast globálnych cien viní západné sankcie proti Rusku a námorné míny inštalované Ukrajinou.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.