Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zriadila webovú stránku na dokumentovanie ruských zločinov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zhromaždené dôkazy o zverstvách spáchaných ruskou armádou na Ukrajine zabezpečia, že títo vojnoví zločinci neuniknú spravodlivosti, napísal Dmytro Kuleba na Twitteri.

Kyjev 9. apríla (TASR) - Ukrajinci môžu na novej vládnej webovej stránke nahlasovať porušovanie ľudských práv zo strany inváznych ruských síl. Jej zriadenie oznámil v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

"Zhromaždené dôkazy o zverstvách spáchaných ruskou armádou na Ukrajine zabezpečia, že títo vojnoví zločinci neuniknú spravodlivosti,"
napísal Kuleba na Twitteri. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry DPA.

V tomto online archíve sa nachádzajú fotografie a správy svedkov, ktorí opisujú vraždy, mučenie a znásilňovanie civilistov počas prebiehajúcej ruskej vojenskej okupácie, ktorú Moskva označuje ako "špeciálna operácia".

Ruské ozbrojené sily sa momentálne sústreďujú na región Donbas, ako aj na mestá Mariupol a Mykolajiv na východe Ukrajiny za podpory ruského námorníctva, ktoré tam pokračuje v odpaľovaní riadených striel.

Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už viac než 4,4 milióna ľudí, uvádza sa v najnovšej správe Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).