Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zvádza ťažké boje s vagnerovcami o centrum Bachmutu

Ukrajinský vojak neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 8. marca 2023. Foto: TASR/AP

Bitka o Bachmut je doposiaľ najdlhšou a najkrvavejšou v rámci viac než rok trvajúcej ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Kyjev 13. marca (TASR) - Ukrajinské a ruské sily zvádzajú ťažké boje o centrum východoukrajinského mesta Bachmut. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú i ruskú stranu.

"Útočné jednotky vagnerovcov postupujú z viacerých smerov, pokúšajú sa prelomiť obranné pozície našich vojakov a postúpiť do centra mesta. Naši obrancovia spôsobujú v ťažkých bojoch nepriateľovi značné straty," uviedla v pondelok v rannom brífingu ukrajinská armáda.

V podobnom zmysle sa vyjadrila aj ruská žoldnierska Vagnerova skupina, ktorá vo viac než sedem mesiacov trvajúcej bitke o Bachmut zohráva dôležitú úlohu. "Nepriateľ bojuje o každý meter; čím bližšie sme k centru mesta, tým sú boje ťažšie," uviedli vo vyhlásení vagnerovci.

Bitka o Bachmut je doposiaľ najdlhšou a najkrvavejšou v rámci viac než rok trvajúcej ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Ruskej armáde a vagerovcom sa už podarilo obsadiť viaceré predmestia a východnú časť mesta, no zatiaľ nedokázali ukrajinské sily v Bachmute úplne obkľúčiť.

Podľa Ruska očakávané dobytie Bachmutu vytvorí medzeru v ukrajinskej obrane a otvorí cestu k dobytiu celej Doneckej oblasti, čo je jedným z hlavných vojenských cieľov Ruska na Ukrajine. Podľa západných analytikov by sa však Ukrajinci po prípadnom ústupe z Bachmutu zrejme stiahli na iné, lepšie brániteľné pozície.