Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Proruskí činitelia z Luhanska a Chersonu požiadali Rusko o pripojenie

Líder Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonid Pasečnik hovorí o výsledkoch referenda o pripojení samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) k Rusku v ukrajinskom meste Luhansk na východe Ukrajiny v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Časti Luhanskej oblasti ovládajú Kremľom podporovaní separatisti už od roku 2014 a v súčasnosti je - dôsledku ruskej vojenskej agresie - už takmer celá pod kontrolou Moskvy.

Moskva 28. septembra (TASR) - Proruský líder odštiepeneckej ukrajinskej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik v stredu oficiálne požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o anektovanie tohto územia na základe výsledkov "referenda" o pričlenení k Ruskej federácii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Krátko po vyhlásení Pasečnika nasledovala rovnaká žiadosť od Moskvou dosadeného lídra Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimira Salda.

Chersonskú oblasť čiastočne obsadili ruské jednotky po začiatku vojenskej ofenzívy, ktorú Moskva spustila 24. februára, a boje v tomto regióne stále pokračujú. Časti Luhanskej oblasti ovládajú Kremľom podporovaní separatisti už od roku 2014 a v súčasnosti je - dôsledku ruskej vojenskej agresie - už takmer celá pod kontrolou Moskvy.

Tzv. referendá o anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka. Proruskí predstavitelia v uvedených regiónoch v utorok večer po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia rozhodli o pripojení k Rusku.

Západné krajiny však už vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované pseudoreferendá na Ukrajine neuznajú.