Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci slávili Deň vyšyvanky, aktuálny symbol jednoty

Na archívnej snímke ozdobená minisocha Vodonosa ozdobená vyšívanou stuhou v Užhorode. Foto: TASR - Marek Klekner

Zelenskyj mal oblečenú nezvyčajnú zelenú "vyšyvanku" pripomínajúcu jeho oblečenie vo vojenských farbách, aké nosí od začiatku ruskej invázie.

Kyjev 20. mája (TASR) - Pre Ukrajincov, ktorí vo štvrtok slávili Deň "vyšyvanky", sa táto tradičná vyšívaná košeľa s ľudovým motívom vo svetle ruskej ofenzívy stala symbolom národnej jednoty proti invázii ruských síl.

Prezident Volodymyr Zelenskyj ju na sociálnych sieťach nazval "naším posvätným amuletom v tejto vojne," informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Zelenskyj mal oblečenú nezvyčajnú zelenú "vyšyvanku" pripomínajúcu jeho oblečenie vo vojenských farbách, aké nosí od začiatku ruskej invázie.



Firma Etnodim, ktorá predáva košele, akú mal na sebe ukrajinský líder, na Facebooku uviedla, že úmyslom bolo vytvoriť odev symbolizujúci "odolnosť a silu našich ľudí".

Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko povedal, že "vyšyvanka" je "symbolom slobody a lásky voči Ukrajine" a "kultúrnou zbraňou, ktorá zjednocuje Ukrajincov". Jej nosenie je "pripomienkou, že my všetci sme jednotní ako nikdy predtým", dodal.

Ukrajinu podporili viaceré európske politické osobnosti, všíma si stanica CNN.

"Dnes som si obliekla vyšyvanku, aby som oslávila živú a bohatú ukrajinskú kultúru," napísala na sociálnej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"V týchto ťažkých časoch stojíme pre našich ukrajinských priateľoch," uviedla.



Svoju fotografiu vo "vyšyvanke" zverejnila na Twitteri aj šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. "Boj Ukrajincov za slobodu je aj naším bojom," vyhlásila.

Na sociálnych sieťach sa objavili aj fotografie kyjevského starostu Vitalija Klička a jeho brata Vladimira takisto vo "vyšyvankách".

Vladimir "vyšyvanku" označil za jeden z prejavov hrdinského boja za slobodu a tiež za prvok uznania Ukrajincov vo svete.

"Som hrdý na to, že som Ukrajinec! A najmä dnes. Sláva Ukrajine! Sláva jej hrdinom!" napísal.



Ukrajinci slávia Deň "vyšyvanky" vždy tretí májový štvrtok od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a na východe Ukrajiny sa začali boje medzi ukrajinskými silami a Moskvou podporovanými separatistami.

Učiteľ Denys Tymošenko z ukrajinského hlavného mesta Kyjev poznamenal, že nosenie vyšívanej košele či blúzky je tento rok oproti predošlým úplne iné, pretože "symbolizuje solidaritu medzi všetkými Ukrajincami - vojakmi, dobrovoľníkmi a utečencami na celom svete".