Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci zadržali muža, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

SBI priblížil, že ide o podplukovníka Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorý vyzradil lokalitu vojenských kontrolných stanovísk v Záporožskej oblasti, ako aj ďalšie tajné informácie.

Kyjev 26. januára (TASR) - Ukrajinskí vyšetrovatelia zadržali predstaviteľa bezpečnostných síl podozrivého zo špionáže pre Rusko. Oznámil to vo štvrtok tamojší Štátny úrad pre vyšetrovanie (SBI), na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters.

SBI priblížil, že ide o podplukovníka Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorý vyzradil lokalitu vojenských kontrolných stanovísk v Záporožskej oblasti, ako aj ďalšie tajné informácie. Informácie údajne poslal svojim ruským kontaktom prostredníctvom e-mailu a cez četovaciu aplikáciu.

Pri pátraní sa našli vyšetrovatelia mobilné telefóny, ruské SIM karty, finančná hotovosť a ďalšie dôkazy potvrdzujúce "dlhodobé väzby" zatknutého na Rusko a tamojšie orgány činné v trestnom konaní.

Šéf SBU Vasyľ Maľuk uviedol, že SBU v súčasnej situácii "pracuje ako jeden tím a robí maximum pre víťazstvo Ukrajiny". Dodal pritom, že "vyčistenie našich radov od zradcov je dôležitou súčasťou tohto procesu".

Od začiatku ruskej ofenzívy začala SBU vyšetrovanie vyše 2000 trestných konaní voči osobám podozrivým z kolaborácie s Ruskom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vlani v júli z funkcie šéfa SBU Ivana Bakanova za neefektívne plnenie jeho povinností. Zelenskyj vtedy povedal, že po vypuknutí invázie zostalo na okupovaných územiach vyše 60 členov SBU a úradu generálnej prokuratúry, ktorí kolaborovali s Ruskom.