Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinec J.Maloletka získal cenu za fotografie z obliehania Mariupola

Muž na skejtborde prechádza okolo zničených ruských vojenských vozidiel v centre Kyjeva v stredu 24. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Jeho fotografie zachytávajú všetky hrôzy vojnového konfliktu v Mariupole.

Perpignan 4. septembra (TASR) - Ukrajinský fotoreportér Jevhen Maloletka získal v sobotu na festivale vo Francúzsku hlavnú cenu Visa d'Or, jednu z najprestížnejších v tejto profesii, za svoju prácu počas ničivého obliehania ukrajinského mesta Mariupol ruskými vojakmi. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Maloletka (35), viditeľne dojatý, venoval cenu ukrajinskému ľudu. Dostal ju na slávnosti v juhofrancúzskom meste Perpignan.

Novinár a fotograf pracuje pre tlačovú agentúru The Associated Press (AP). Bol - spolu so svojím kolegom a videoreportérom z AP Mstyslavom Černovom - jedným z prvých žurnalistov, ktorí prišli do Mariupola 23. februára, hodinu pred dopadom prvých ruských bômb.

Bol takisto jedným z posledných žurnalistov, čo z mesta odišli - 15. marca, keď už bol Mariupol takmer úplne zničený ruským ostreľovaním.

Tých 20 dní, ktoré v Mariupole strávil, mu pripadalo ako jeden dlhý, nekonečný deň, "čoraz horší a horší," povedal pre agentúru AFP.

Jeho fotografie zachytávajú všetky hrôzy vojnového konfliktu v Mariupole: deti zabité počas obkľúčenia mesta, ženy vo vysokom štádiu tehotenstva ležiace medzi troskami zbombardovaných budov, narýchlo vykopané spoločné hroby.

Ruské bombardovanie a ostreľovanie tohto prístavného mesta so 400.000 obyvateľmi, najmä priamy zásah pôrodnice, vyvolali hnev po celom svete.

Ďalšími dvoma nominovanými fotografmi boli: Austrálčan ukrajinského pôvodu Daniel Berehulak za reportáž "Tu žili ľudia" pre denník The New York Times o masakre civilistov v Buči na predmestí Kyjeva a tiež Marcus Yam za svoj denník zverejňovaný pod názvom Pád Afganistanu (The Fall of Afghanistan) v novinách Los Angeles Times.

Ceny odovzdávali na Medzinárodnom festivale fotožurnalistiky, ktorý sa koná v Perpignane od 27. augusta do 11. septembra. Vojna na Ukrajine je tam jednou z prevládajúcich tém.