Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajinka A. Samojlovová zdolala Mount Everest

Mount Everest. Foto: TASR/AP

Táto ukrajinská alpinistka vyjadrila presvedčenie, že jej misia posilní morálku jej krajanov a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Káthmandu 14. mája (TASR) - Ukrajinka Antonina Samojlovová vo štvrtok vystúpila na vrchol najvyššej hory sveta Mount Everest v Himalájach. Táto expedícia mala podľa jej slov potvrdiť "neporaziteľnosť ukrajinského ducha". TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

"Ukrajinská zástava by mala viať na streche sveta - najmä v období, keď náš národ zažíva takéto ťažké časy - ako symbol neporaziteľnosti ukrajinského ducha," povedala Samojlovová pre webovú stránku Everest Chronicle.

Táto ukrajinská alpinistka vyjadrila presvedčenie, že jej misia posilní morálku jej krajanov a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Takisto povedala, že jej otec a brat bojujú proti Rusom a vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina zvíťazí.

Samojlovová, ktorá v Kyjeve spoločne so svojím partnerom prevádzkuje reštauráciu, už zdolala viacero vysokých hôr sveta, píše DPA s odvolaním sa na webovú stránku tejto Ukrajinky.

Nepálske ministerstvo cestovného ruchu tento rok udelilo povolenie na výstup na Mount Everest len jednej Ukrajinke a 17 Rusom, pripomína táto agentúra.