Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Londýn: Ukrajinská armáda sa približuje k hraniciam Luhanskej oblasti

Ukrajinskí vojaci, ktorí sedia na obrnenom vozidle, držia ukrajinskú vlajku na ceste medzi nedávno oslobodenými mestami Izium a Lyman na východe Ukrajiny v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajine sa naďalej darí dosahovať pokroky pri útočných operáciách, a to aj na severovýchodnom a južnom fronte, uvádza britský rezort obrany.

Londýn 5. októbra (TASR) - Ukrajinská armáda prenikla až 20 kilometrov do ruskej obrannej zóny za rieku Oskil na severovýchode Charkovskej oblasti a smeruje k mestu Svatove v Luhanskej oblasti. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Ukrajine sa naďalej darí dosahovať pokroky pri útočných operáciách, a to aj na severovýchodnom a južnom fronte," uvádza britský rezort obrany s tým, že ukrajinská ofenzíva pokračuje smerom k Luhanskej oblasti.

"Je vysoko pravdepodobné, že Ukrajina môže teraz s väčšinou svojich delostreleckých systémov zaútočiť na kľúčovú cestu spájajúcu mestá Svatove a Kreminna (v Luhanskej oblasti), čo by ešte viac obmedzilo schopnosť Ruska zásobovať svoje jednotky na (ukrajinskom) východe," uvádza ministerstvo.

Z politického hľadiska je podľa britského ministerstva obrany "vysoko pravdepodobné, že ruskí lídri budú znepokojení, že sa ukrajinské jednotky približujú k hraniciam Luhanskej oblasti", ktorú v piatok počas ceremónie v Kremli Moskva anektovala.