Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda sa zmocnila mesta Snihurivka v Mykolajivskej oblasti

Pes stojí pri zničených ruských tankoch v nedávnych bojoch na Ukrajine, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ovládnutie Snihurivky ukrajinskou armádou je zo strategického hľadiska veľmi dôležité, pretože sa jej otvára možnosť postupovať smerom k mestu Cherson.

Kyjev 10. novembra (TASR) - Ukrajinské jednotky vo štvrtok vytlačili ruskú armádu z mesta Snihurivka v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny a opäť nad ním získali kontrolu. Podľa britskej stanice BBC o tom generálny štáb ukrajinskej armády informoval na svojom kanáli na platforme Telegram. Toto oznámenie sprevádzalo zverejnenie záberov, na ktorých vidno, že v meste je vztýčená ukrajinská vlajka.

Správu o návrate Snihurivky pod kontrolu Ukrajiny potvrdil aj šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ovládnutie Snihurivky ukrajinskou armádou je zo strategického hľadiska veľmi dôležité, pretože sa jej otvára možnosť postupovať smerom k mestu Cherson.

Snihurivka sa nachádza asi 50 kilometrov od Chersonu. V auguste, po tom, čo sa Snihurivka a niekoľko ďalších lokalít v Mykolajivskej oblasti dostali pod kontrolu ruskej armády, bolo toto územie administratívne "pripojené" k Chersonskej oblasti. Tá bola neskôr - po kontroverzných referendách - anektovaná Ruskom.

Ruské velenie v stredu oznámilo stiahnutie svojej armády z územia okupovaného Chersonu.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) vo štvrtok pripomenula, že veliteľ ruských síl na Ukrajine generál Sergej Surovikin v stredu s odvolaním sa na problémy so zásobovaním jednotiek v Chersonskej oblasti dislokovanými na pravom brehu Dnepra navrhol, aby ruský minister obrany Sergej Šojgu vydal rozkaz na ich presun na ľavý breh rieky.

Pozorovatelia tento krok ruskej armády interpretujú aj ako predzvesť kapitulácie Chersonu.

V reakcii na rozkaz ruského velenia na ústup poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podoľak upozornil, že nateraz nebadať sťahovanie ruských jednotiek z pravého brehu Dnepra.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo svojom večernom videopríhovore uznal, že správy o sťahovaní ruských jednotiek vyvolávajú eufóriu, ale napriek tomu vyzval na zdržanlivosť.

"Nepriateľ nám nič nedaruje, nerobí gestá dobrej vôle," upozornil Zelenskyj s tým, že ukrajinské jednotky budú postupovať vpred, ale opatrne a "bez zbytočného rizika".

Stanica RFE/RL vo štvrtok informovala, že ruská armáda začala v severnej časti anektovaného Krymu kopať zákopy. Tieto nové opevnenia sa objavili najmä v blízkosti kontrolného bodu Džankoj medzi Krymom a Chersonskou oblasťou a pri meste Armiansk ležiacom na Perekopskej šiji - medzi Čiernym morom a jazerom Syvaš -, ktorá ju spája s Chersonskou oblasťou.

Obranné stavby sa budujú aj v samotnej Chersonskej oblasti – napríklad pri dedine Novotroicke ležiacej na ceste do mesta Henyčesk.