Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda tvrdí, že zatlačila ruskú flotilu ďalej od pobrežia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva obrany však aj napriek týmto dosiahnutým úspechom naďalej pretrváva hrozba ruského raketového útoku z mora.

Kyjev 6. júna (TASR) - Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že sa jej podarilo zatlačiť ruskú flotilu vyše 100 kilometrov od ukrajinského čiernomorského pobrežia, ktoré ruské lode už celé týždne blokujú. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Výsledkom našej aktivity zameranej na porážku nepriateľa je, že skupina lodí ruskej Čiernomorskej flotily bola zatlačená preč od ukrajinských brehov do vzdialenosti presahujúcej 100 kilometrov," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram.

Podľa rezortu muselo Rusko zmeniť taktiku a rozmiestnilo raketové systémy na polostrove Krym a na juhu Chersonskej oblasti, ktorú ruské sily okupujú. Rusko okrem toho poslalo posily na malý Hadí ostrov v Čiernom mori, ktoré dobylo ešte v prvý deň invázie.

"Zbavili sme ruskú flotilu úplnej kontroly nad severovýchodnou časťou Čierneho mora, ktorá sa stala šedou zónou," uviedol ukrajinský rezort obrany a dodal, že Rusko sa teraz snaží získať späť kontrolu nad týmto regiónom.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva obrany však aj napriek týmto dosiahnutým úspechom naďalej pretrváva "hrozba ruského raketového útoku z mora" a ruské lode naďalej blokujú civilnú lodnú dopravu v tejto oblasti.

Morská blokáda ukrajinských prístavov vyvoláva obavy zo vzniku globálnej potravinovej krízy, pretože je zastavený vývoz ukrajinského obilia a stúpa tak jeho cena.

Napriek tomu, že Rusko má na mori oproti Ukrajine značnú prevahu, sa ukrajinským silám podarilo od začiatku vojny potopiť niekoľko ruských lodí, a to vrátane krížnika Moskva – vlajkovej lode ruskej Čiernomorskej flotily. Rusko však tvrdí, že toto plavidlo sa potopilo po tom, ako na jeho palube došlo k nehode, pripomína AFP.